Suhteellisen ikävaikutuksen ilmiö (Relative Age Effect)
Suhteellisen ikävaikutuksen ilmiöllä (RAE) kuvataan tilannetta, jossa ikäero saman ikäluokan urheilijoiden välillä vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa ja jopa menestykseen urheilussa. RAE on havaittu monissa eri urheilulajeissa. RAE voi vaikuttaa urheilijoiden kehitykseen ja samalla urheilun tasapuolisuuteen.
Tutkimuslöydökset RAE:n osalta ovat arvokasta tietoa ilmiön syvemmästä ymmärtämisestä. Cobleyn ym (2009) meta-analyysi selvitti useita RAE:a koskevia tutkimuksia. Tutkimuslöydökset osoittivat, että saman ikäluokan vanhemmilla urheilijoilla on olemassa etulyöntiasema valinnoissa ja myöhemmässä menestyksessä. Tutkijat havaitsivat, että RAE vaikuttaa erityisesti valintaprosesseihin, kuten joukkueiden kokoamiseen ja talenttien tunnistamiseen. Nämä voivat johtaa siihen, että nuoremmat urheilijat jäävät vähemmälle huomiolle ja vähemmille mahdollisuuksille, vaikka heillä olisi olemassa samanlainen yhtä tunnistamaton potentiaali kuin vanhemmilla ikätovereillaan.
Toinen merkittävä tutkimus RAE:sta urheilussa on Helsenin ym (1998), jossa he tutkivat suhteellisen iän vaikutusta jalkapalloilijoiden menestykseen ja harrastamisen lopettamiseen. Tutkijat havaitsivat, että vanhemmilla pelaajilla oli suurempi mahdollisuus menestyä ja pysyä mukana lajissa verrattuna nuorempiin pelaajiin. Tämä voi vaikuttaa, että vanhemmat pelaajat saavat enemmän huomiota, tukea valmentajilta ja näin he kokevat vahvempaa itseluottamusta ja sitoutumista lajiin.
Näiden tutkimusten valossa on selvää, että RAE on ilmiö, joka voi vaikuttaa merkittävästi urheilijoiden eri arvoistumiseen ja mahdollisuuksiin urheilussa ilman todellista pätevyyttä. Urheilutoiminnan ja organisoidussa ohjatussa toiminnassa, erityisesti lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen kentällä, on paikallaan tunnistaa RAE ilmiö ja sen vaikutukset.
Ohjatussa ja organisoidussa urheilutoiminnassa yhden ikäluokan sisällä pelaajien sen hetkisen kehityksen erot voivat olla monenlaisia, mutta erot eivät kuitenkaan välttämättä liity millään tapaa pelaajien potentiaaleihin.
Belgialainen lähestymistapa
Belgiassa on tunnustettu RAE:n vaikutukset ja se miten, se hämmentää jalkapallossa potentiaalin todellista tunnistamista. Kokeilussa on sekoitettu ikäluokkia uudella tavalla. Uuteen tapaan pelaajat jaetaan neljään erilliseen kvartiiliryhmään pelaajien kronologisten ja arvioitujen kehitysvaiheiden syntymäpäivien puolivälin perusteella (laskettu Belgian nuorten kasvukäyrillä). Uuden kehitetyn menetelmän mukaan arviolta lähes puolet pelaajista jaettaisiin eri tavalla kuin yhden kalenterivuoden perusteella jaetut. Käytännössä siis kahden ikäluokan pelaajapoolista, 28/60 pelaajaa jaettaisiin eri tavalla kuin perinteisellä jaolla.
Tässäkin tutkimuksessa mainitaan, että RAE:n väheneminen voi johtaa harvempiin keskeyttäjiin ja näin suurempaan pelaajapooliin, mikä puolestaan hyödyttää kykyjen tunnistamista, valintaa ja kehitystä. Sekä ennen kaikkea elinikäisen urheilullisen elämäntavan mahdollistumista.
Miten ilmiöön voi tutustua?
RAE-ilmiöön voit päästä käsiksi katsomalla lasten futisturnausten joukkueita ja päättelemällä niiden tasojoukkueita peilaamalla pelaajien fyysisiin eroja niihin. Voi olla, että saatat nähdä ilmiön ihan paljaalla silmällä.
Toinen vaihtoehto voi olla tutustua esimerkiksi nuorten maajoukkuepelaajien syntymäkuukausiin ja katsoa painottuvatko valinnat alkuvuoden syntyjiin.
Esimerkki luettavaa aiheesta:
Smith, K. L., Weir, P. L., Till, K., Romann, M., Cobley, S., & Mooney, M. (2018). Relative Age Effects Across and Within Female Sport Contexts: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Medicine, 48(6), 1451–1478. https://doi.org/10.1007/s40279-018-0870-4
Cobley, S., Baker, J., Wattie, N., & McKenna, J. (2009). Annual age-grouping and athlete development: a meta-analytical review of relative age effects in sport. Sports Medicine, 39(3), 235–256. https://doi.org/10.2165/00007256-200939030-00005
Helsen, W. F., Starkes, J. L., & Van Winckel, J. (1998). The Influence of Relative Age on Success and Dropout in Male Soccer Players. American Journal of Human Biology, 10(6), 791–798. https://doi.org/10.1002/(sici)1520-6300(1998)10:6<791::aid-ajhb7>3.0.co;2-g
Helsen, Thomis, Starkes, Vrijens, Ooms, MacMaster and Towlson. (2021). Leveling the Playing Field: A New Proposed Method to Address Relative Age- and Maturity-Related Bias in Soccer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7969981/