Miten jalkapalloilija voi harjoitella yksin?

Taitoharjoitteluun varusteiksi riittää pallo ja sinä itse.

Kuinka tulla taitavammaksi? Omatoimisen harjoittelun vinkit jalkapalloilijalle. Näihin vinkkeihin et tarvitse lisävarusteita, ylimääräisiä tötsiä tai videoita. Näiden toteuttamiseen tarvitset vain itsesi ja pallon.

 

Tämän artikkelin listauksesta löydät vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun ja apua miten tulla taitavammaksi pelaajaksi.

 

1.        Harjoittelun hauskuus

 

Kehittymistä ja oppimista on todettu tapahtuvan eniten, kun harjoittelu on hauskaa. Jalkapalloilijana kehittyminen edellyttää omaa sisäistä intoa kehittymiseen. Väkisin tai pakottamalla uusien taitojen oppimista harvemmin tapahtuu, sillä harjoittelussa on esimerkiksi tapahduttava ”oho” ja ”hups” -hetkiä. Ne eivät ole virheitä, ne ovat oivaltamisen hetkiä.

 

2.        Mielikuvaharjoittelu

 

Yksin harjoitellessa on hyödyllistä luoda oheen erilaisia pelitilanteita mielikuvituksen avulla. Mielikuvaharjoittelua voi tehdä moniin erilaisiin skenaarioihin. Mielikuvaharjoittelu voi auttaa kiinnittämään yksin potkimista lajiharjoitteluun. Mielikuvat eivät tarvitse olla sen ihmeellisempiä kuin kuvitella eteen vastustaja ja ajatella vastustajalle tapa puolustaa, jonka haluat harhautuksella ohittaa.

 

3.        Toistoja ilman toistamista

 

Usein puhutaan, että toistot tekevät taitavuuden. Kaikista tärkeintä toistoissa on saada määrällisesti paljon suorituksia. Erilaisten tutkimusten mukaan on huomattu, että koskaan fyysisen lajisuoritus ei ole kuitenkaan yksityiskohtaisesti samanlainen. Toistojen tekemisessä oleellista onkin yrittää saavuttaa asetettu tavoite useilla eri tavoilla. Asetettu tavoite voi olla vaikka vahvemman jalan haltuun ottaminen liikkeeseen. Koska jokainen haltuunotto on todellisuudessa omanlaisensa, on hyödyllistä rajata suoritusta esimerkiksi tehtäväksi vain sisäsyrjällä. Näin asetetun tavoitteen saavuttamista on helpompi seurata. Yksin harjoitellessa haltuun ottamisen harjoittelussa voi hyödyntää syöttöpenkkiä tai seinää.

 

4.        Vaihtelu virkistää ja auttaa oivaltamista

 

Suomalaiset jalkapallo-olosuhteet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosikymmenen aikana. Nykyään jalkapalloilijalla on mahdollista harjoitella samalla alustalla ympäri vuoden. Aiempien sukupolvien pelaajat ovat vuoden aikana pelanneet ja harjoitelleet monilla eri alustoilla. Jotkut jopa lisäksi myös monilla eri pohjaisilla pelikengillä. Tämänlainen alustan ja ympäristön vaihtelu ovat tunnistettuja periaatteita ekologisen dynamiikan ja differentiaalisen taitojen harjoittelun viitekehyksissä. Helppoa ja arkista erilaisen ympäristön harjoittelua ovat puistofutikset paljain jaloin. Seuraavaksi, kun menet harjoittelemaan omatoimisesti, kokeile harjoitella ilman futiskenkiä tai valitse tekonurmen sijasta epätasaisempi alusta.

 

5.        Omistajuus omasta kehittymisestä

 

Pelaajan kehittyessä on harjoittelun rinnalla oleellista oppia ymmärtämään oman roolin merkitys omassa kehittymisessä. Yksikään valmentaja tai ulkopuolinen toimija ei voi omistaa sinun kehittymistäsi urheilijana. Oman omistajuuden urheilussa oivaltava saa itselleen kaikki avaimet oman taitavuuden kehittymiseen. Oman omistajuuden omaava urheilija osaa asettaa kehittymiselleen tavoitteet niin pitkälle kuin lyhyelle aikajänteelle. Mikä loistava mahdollisuus!

Edellinen
Edellinen

Jalkapalloilijan nopeusharjoittelu joukkuearjessa ⚡

Seuraava
Seuraava

Suhteellisen ikävaikutuksen ilmiö (Relative Age Effect)