Juoksumatkat ja juoksuvauhdit jalkapallossa
Useimmiten suorat kovavauhtiset spurtit tapahtuvat maalinteon yhteydessä.
Jalkapallossa urheilusuoritus sisältää valtavasti erilaisia juoksuja, suunnanmuutoksia, kiihdytyksiä ja spurtteja. Juoksuja on tutkittu erilaisissa tutkimuksissa. Juoksujen ymmärtäminen voi lisätä ymmärrystä optimoida harjoittelun sisältöä. Ammattilaisjalkapalloilijat juoksevat ottelussa noin 10.3 kilometriä, matkasta noin 7 % juostaan korkealla intensiteetillä. Korkean intensiteetin juoksut lisäävät aina pelaajan loukkaantumisriskiä.
Spurtit ovat yhteydessä maalintekoyrityksiin
Tarkemmin, huippuvauhtiset korkean intensiteetin lineaariset spurtit tapahtuvat maalinteon tai maaliyritysten yhteydessä. Huippunopeuteen yltäviä juoksuja ammattilaisjalkapalloilija toteuttaa ottelussa ~10 kertaa, tällöin huippupelaajat ylittävät ~30 km/h juoksuvauhdin. Spurttien määrissä ja laaduissa on tietysti pelipaikkakohtaista eroa, esimerkiksi laitapelaajat spurttaavat ~16 kertaa, kun keskimmäiset keskikenttäpelaajat spurttaavat vain ~5 kertaa ottelun aikana.
LaLiga-pelaajien kanssa toteutettu tutkimus toteutettiin seuraamalla 19 pelaajaa 13 virallisen ottelun aikana. Pelaajat kategorisoitiin pelipaikkakohtaisesti. Maalivahteja ei otettu mukaan osaksi tutkimusta. Pelaajia testattiin GPS-teknologiaa hyödyntämällä. Vauhteja ja spurtteja kellotettiin otteluissa kuudessa eri ajanjaksossa (1-15’, 15-30’, 30-45’, 45-60’, 60-75’ ja 75-90’). GPS-teknologian lisäksi hyödynnettiin videokuvaa.
Tutkimustuloksissa ilmeni, että pelaajat juoksevat eniten huippuvauhtisia spurtteja molempien puoliaikojen ensimmäisen 15 minuutin aikana. Pelaajien pelipaikkakohtaisuudella oli merkittävä rooli spurttien määrään. Hyökkäävät pelaajat juoksevat pääosin (92%) hyökkäämiseen liittyviä spurtteja, kun vastavuoroisesti puolustajat juoksevat eniten kotiin päin (95.8%). Laitapuolustajien juoksut jakautuivat melkein tasan (44%-56%) ja keskikentällä suunta on enemmän kotiin päin (22%-78%).
Oleellista tuloksissa oli, että maksimivauhtiset spurtit ovat pääosin epälineaarisia (yli 90%) ja ne tapahtuvat ilman palloa.
Futiksessa spurtti on harvemmin lineaarinen suorajuoksu kuten ratajuoksussa.
Puoliammattilaiset ja alasarjapelaajien juoksut
Juoksuja jalkapallossa on tutkittu Espanjassa myös ammattilaisjalkapalloiijoiden ulkopuolella. Vuonna 2023 julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin 20 semi-pro (puoliammattilaisten) miesjalkapalloilijoiden juoksuja jalkapallon otteluissa.
Kuten ammattilaisurheilussa, myös alemmissa sarjoissa spurtit tapahtuvat epälineaarisesti ja enimmillään ilman pallonhallintaa. Metreissä spurtit ovat hieman alle 20 metriä ja vauhdeissa saavutetaan noin 27 km/h juoksuvauhti.
Tutkimuksessa alempien sarjojen pelaajat spurttaavat eniten ottelun ensimmäisellä vartilla, mutta toisin kuin ammattilaiset toisen puoliajan spurttipiikki toteutuikin amatööreillä vasta toisen puoliajan lopussa. Mahdollisesti pelaajien fyysisten ominaisuuksien eroavaisuuksien takia tai pelinluonteen takia.
Harjoittelun suunnittelu
Harjoittelun suunnittelussa tulisi huomioida, että pelaajat saavuttaisivat huippuvauhtisia spurtteja (>25 km/h) harjoituksissa. Lisäksi spurteissa olisi tärkeää saavuttaa yli 30 metrin matka, jotta huippuvahti on mahdollista saavuttaa. Matkojen ja vauhtien lisäksi harjoittelussa olisi hyvä kiinnittää huomiota epälineaarisuuteen. Parhaimmillaan voi olla hyödyllsist huomioida mm. pelipaikkakohtaiset erot, yksilölliset erot sekä progressiivisuuden mahdollistuminen.
Lähteet kirjoituksessa:
When and how do elite soccer players sprint in match play? A longitudinal study in a professional soccer league:
When and How Do Soccer Players From a Semi-Professional Club Sprint in Match Play?